E-book Kleine Bedrijven in Vietnam

Een kijkje van binnenuit

– Fred van den Bosch –

Een e-book met prachtige foto’s en beschrijvingen, gebaseerd op verhalen van de eigenaren zelf. Samen geven die een helder beeld van de dagelijkse werkzaamheden van kleine bedrijven in Vietnam.
Het e-book bestaat uit ruim 300 pagina’s die laten zien hoe men veelal op slimme wijze mooie producten maakt.

De gehele opbrengst wordt besteed aan leesboeken en studieboeken voor kinderen die wonen in en rondom het platteland in de omgeving van Nha Trang, Vietnam

Kleine Bedrijven in Vietnam
Een kijkje van binnenuit

Een e-book met prachtige foto’s en beschrijvingen, gebaseerd op verhalen van de eigenaren zelf. Samen geven die een helder beeld van de dagelijkse werkzaamheden van kleine bedrijven in Vietnam.
Het e-book bestaat uit ruim 300 pagina’s die laten zien hoe men veelal op slimme wijze mooie producten maakt.

Bekijk hier een preview van het e-book

Kleine Bedrijven in Vietnam
Een kijkje van binnenuit

Het project

Achtergronden

Het grote probleem op het platteland van Vietnam is, dat er vrijwel geen werk is. De meesten verbouwen rijst. Echter zijn er maar een aantal periodes van het jaar waarin er geoogst kan worden, dus zoeken mensen een bijverdienste en hebben daarbij nauwelijks keus.

Sommigen gaan in een fabriek in de buurt werken om garnalen te pellen. Anderen hebben een eigen bedrijfje, meestal aan huis, soms elders, bv. op een markt. Bijna altijd kleinschalig: alleen de eigenaar en soms een enkele helper. Enkelen werken op het land of verrichten wat meer specifieke werkzaamheden. Vaak kan men zo wat gemakkelijker verschillende  werkzaamheden combineren. Nadeel is dat het praktisch niets oplevert. 

Voor mijn hobby als fotograaf heb ik kleine bedrijven op het platteland bezocht en gevraagd of ik hun dagelijkse werkzaamheden in beeld mocht brengen. Veel eigenaren reageerden enthousiast en deelde graag hun verhaal, wat resulteerde in een e-book “Kleine bedrijven in Vietnam – Een kijkje van binnenuit.

Het boek

Dit boek geeft een goede indruk van het leven en vooral het werken hier op het Vietnamese platteland. Met name:

  • het fysiek harde werken
  • de zeer lange dagen die sommigen maken
  • de vaak schamele verdiensten
  • de hoeveelheid werk die kinderen moeten verrichten naast hun normale schoolactiviteiten.

Voor dit, in eigen beheer gemaakte e-boek, zijn alle hoofdstukken nog eens (ook door anderen) nauwkeurig gecontroleerd. Waar nodig zijn teksten aangepast en/of vervangende foto’s gemaakt en nieuwe foto’s toegevoegd. Daarnaast is er veel zorg besteed aan de lay-out. 

Recensies e-book Kleine Bedrijven in Vietnam

Dear Fred,
I wonder how much time you have spent for this writing, and also for taking pictures, it's must be a lot of time!!! I don't understand Dutch but I can understand all Vietnamese words in your photos 😉 so I can guess. I appreciate your photos presentation. Many many beautiful pictures! Authentic pictures that a simple tourist (even me if a day I return to visit Vietnam) cannot reach. We can hardly find these photos in another book. They talk by themselves about life of different small companies in Vietnam! You have absolutely succeeded your project!!!
Uyen
Toen ik de laatst op bezoek was bij mijn vrienden Fred en Minh in Vietnam en een fietstochtje maakte in de omgeving, viel mij op dat her en der langs wegen en paden allerlei spul lag wat op het eerste gezicht afval leek. Ook zag ik in het vochtige land vele eenden en kippen ogenschijnlijk vrij rondlopen en vroeg mij af wat het doel hiervan was. Maar na het lezen van het boek over Kleine Bedrijven in Vietnam heb ik een andere blik hierover gekregen. Een voorbeeld: Schillen en restmateriaal van kokosnoten die zo niets ter zake doende langs de weg leken te liggen, blijken voor velerlei producten te worden gebruikt. Niet alleen het eetbare deel en het vocht en vruchtvlees, maar ook de schillen en vezels levert weer het basismateriaal op voor (nieuwe) producten. Dit is maar een klein voorbeeld van de inventiviteit waarmee de Vietnamees van niets lijkend, veel meer weet te maken en zo z'n inkomsten vergroot. Het boek, wat ik voor het gemak nu maar KBinVN noem, legt tot in detail uit wat er op allerlei gebied zoal wordt gedaan. Om tot een betere en slimmere verwerking van deze producten te komen, ontwerpen sommige boerenondernemers zelfs hun eigen machines om tot een snellere en handiger verwerking van hun producten te komen om het zo verder als eind- of bijproduct te kunnen aanbieden aan een volgende verwerker. Het boek KBinVN beperkt zich niet alleen tot eet of drinkbare producten maar ook op het gebied van materiaal zoals betonverwerking, meubelen, motortechniek en kleine shops voor fotografie en kapsalons. Maar er zijn ook andersoortige werkzaamheden te zien op het gebied van: koken, eenden en kippen houden, viskwekerijen en verwerking tot voedsel en afgeleide producten. Ook op het gebied van bouwmaterialen zoals steenfabrieken, houtzagerijen en verzameling van karton en blikjes voor o.a. hergebruik. En dit is maar een kleine indruk die ik naar aanleiding van het boek Kleine Bedrijven in Vietnam heb gekregen. Ik beveel de lezer dan ook aan om dit boek te bestellen. Het is reuze interessant en met veel aandacht voor detail geschreven. Het geeft een goede inkijk in het productieve en inventieve leven van de Vietnamezen die in de kleine bedrijven werkzaam zijn. Veel leesplezier
Ton van Beveren

Over de auteur

Fred van den Bosch

Hoe ik ben begonnen

Fotograferen doe ik al sinds ik een jaar of 10 was. Ik mocht af en toe met de camera van mijn vader een foto maken. Mijn allereerste zelfgemaakte foto zit nog steeds in mijn fotoalbum.

Daarna heb ik een range van camera’s gehad, beginnend met een Ilford Sportsman, via o.a. een Konica naar een Minolta 7000i. Toen brak het digitale tijdperk aan, met een reeks van verschillende digitale camera’s.

Door een zeer drukke baan heeft het fotograferen vrij lang op een laag pitje gestaan. Op vakanties maakte ik nog wel veel dia’s en later digitale opnames, maar verder kwam de camera nauwelijks uit de tas.

Fotograferen in Vietnam

Sinds begin 2011 woon ik met mijn vrouw Minh in Vietnam, ergens in the middle of nowhere in de omgeving van Nha Trang. Medio 2016 begon het toch weer te kriebelen. Ik heb een geheel nieuwe fotouitrusting (o.a. een Nikon D7200) gekocht en ben me nog meer gaan verdiepen in fotografie. Fotografie is een hobby van mij. Ik hoef er niet van te leven. Het kost alleen wel heel veel tijd: tijd voor de shoots, het nabewerken van de foto’s en in dit geval het samenstellen van het e-boek. Tijd die ik met veel plezier aan dit project heb besteed.

Goede Doelen

Omdat ik een aantal doelen in gedachten heb, vraag ik voor dit e-boek een bescheiden bedrag. De opbrengst van dit e-book zal in ieder geval aan de volgende doelen worden besteed:

– Fotomapjes voor de eigenaren

De eigenaren van de kleine bedrijven die mee hebben gewerkt aan het e-book hebben de foto’s van mij gekregen zoals zij in het boek staan. Deze mensen wil ik verrassen met wat extra foto’s van hun eigen bedrijf. 

– Bibliotheek voor kinderen uit de omgeving

Minh geeft in het weekend Engelse les aan kinderen uit de omgeving. Dit doet ze als vrijwilliger. Ze heeft zowel voor haar studenten als eventueel andere kinderen uit de buurt een kleine bibliotheek opgezet. Mede dankzij donaties van een paar vriendinnen bestaat deze nu uit een kleine 300 boeken en is een groot succes. Bijna al Minh’s studenten duiken aan het eind van de les de bibliotheek in om nieuwe boeken uit te zoeken. Uitbreiding met nieuwe boeken zal door de studenten op hoge prijs worden gesteld.

– Studieboeken voor studenten

Soms koopt Minh andere studieboeken voor haar leerlingen. Deze gebruikten bv. de nieuwe Engelse lesboeken al voordat ze op school werden gebruikt.

Kleine Bedrijven in Vietnam
Een kijkje van binnenuit

De gehele opbrengst wordt besteed aan leesboeken en studieboeken voor kinderen die wonen in en rondom het platteland in de omgeving van Nha Trang, Vietnam.

E-book

Kleine Bedrijven in Vietnam

€9,95
inclusief 9% BTW
  • Betaal veilig via:
KOOP HIER HET E-BOOK